12 Aralık 2012 Çarşamba

Kürk Mantolu Madonna

kurk-mantolu-madonna20120404172355.jpg (270×418)
Yazar:Sabahattin Ali


Sayfa Sayısı: 164

Baskı Yılı: 2012

Dili: Türkçe

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları

Karakter Analizi: Raif Efendi

         Raif Efendi, romandaki asıl hikâyenin anlatıcısıdır. Kendini anlatırken her zaman sessiz ve beceriksiz, hayalci ve çekingen olarak anlatır. Kitabın birden fazla yerinde “kadınsı” olarak nitelendirilir ancak bu “kadınsılık” efeminelikten çok davranışlarında içine kapanık olmasından, bir şey yaşadığında ağlamasından kaynaklanır. Romanın başında Raif Efendi’nin şimdiki hayatı anlatılırken ailesiyle ilişkilerinin çok iyi olmadığı, Raif Efendi’nin etrafında insanlar olduğu zamanlarda bile yalnız olduğu görülüyor. Aslında, kendisi oldukça iyi bir resim yeteneğine sahiptir ve bazen kendini bu şekilde ifade eder ama etrafındaki kimse onun böyle bir yeteneği olduğunu farkında değildir ve bu duruma sebep olan da yine kendisidir; kendini ifade ettiği resimlerini ne etrafındakilere ne de Sanayii Nefise mektebindeki hocalarına gösterir. 

         Maria Puder, onun gerçek anlamda ilişki yaşadığı ilk kişidir; yalnız kaldığı zamanlarda günlük hayatında kaçtığı kadınlarla hayallerinde sevişir ve bu yirmi dört yaşına kadar devam eder, yani Maria ile tanışana kadar. Aslında Maria Puder'la yaşadığı aşkın en önemli sebeplerinden biri de Maria'nın karakteristik özelliklerinin çoğunlukla Raif Efendi'nin tersi olmasıdır. Örneğin  Maria, kendisinin "erkek gibi" bir kadın olduğundan yakınan biriyken, Raif Efendi her zaman biraz "kadınsı" olarak nitelendirilmiştir; zaten Maria da onda biraz kadınlık olduğunu söyler. Maria, resimlerini sergileyen bir ressamken, Raif Efendi yaptığı çizimleri tek bir kişiye göstermekten bile kaçınır. Bu nedenlerden dolayı birbirlerini tamamlarlar. 



          
          Bu şarkıyı kitap hakkında araştırma yaparken buldum, kitabın melodik bir özeti de diyebiliriz aslında. Umarım beğenirsiniz. :)



Kaynaklar:


1 yorum:

  1. yazınızı beğendim ama en çok şarkıyı paylaştığınız için teşekkür ediyorum :).

    YanıtlaSil